Répa,retek,mogyoró

Két kicsi lányom van.Róluk fogok leginkább írni és a velük kapcsolatos dolgokról.

Naptár

február 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Friss topikok

 • erus83: valaki nem tudná nekem elküldeni 1982es (már utánanéztem :) ) kiadású könyv hátsó oldalát bescanne... (2010.04.10. 17:56) Mondókák,dalok
 • pavelancsika: Mivel januártól sem indult újra a blogod így BUÉK itt utólag! Várunk vissza titeket. (2009.01.07. 11:07)
 • pavelancsika: az még 2 nap! :D (2008.11.04. 07:47) Hét eleje
 • Szkokán fiúk: Sajnálom,hogy nem sikerült megegyezni a bankban.:( Hiányozni fogtok... Szkokán fiúk (2008.11.02. 10:56)
 • Szkokán fiúk: De jó,hogy sikerült egyszerre aludniuk a lányoknak!:) Hmm,de szeretjük az avar illatát...:) Szkoká... (2008.11.02. 10:51) Hinta

Címkék

allergia (4) álom (3) alvás (14) aranyos (18) barátság (15) betegség (20) busz (3) család (7) csúszda (3) dac (4) dalok (4) dédi (5) diéta (1) ebéd (7) egészség (6) érdekesség (1) étel (3) ételek (1) evés (15) félelem (1) félelmek (6) festés (5) fogzás (1) gyerekek (11) gyógyszer (5) hit (1) internet (2) játék (19) játékok (8) játszótér (17) kapcsolat (7) képek (8) kirándulás (1) kórház (6) kutyák (2) lányok (28) megható (1) meleg (4) mese (20) mesék (5) mondókák (6) mondokák (1) mozgás (16) munka (2) nagyszülők (13) orvos (20) óvoda (13) pelenka (5) piac (1) pihi (5) pöttyek (5) rajz (2) reklám (2) rendszer (6) sapka (4) séta (17) sport (1) süti (2) szobor (6) szoptatás (3) születés (3) szuri (3) tánc (11) tanulás (1) tanulság (1) testvérek (4) tisztaság (9) újdonság (11) ünnep (13) unoka (9) vallás (1) védőnő (7) videó (12) videók (5) Címkefelhő

Linkblog

Viszlát Kiskunfélegyházi Kórház

2010.09.30. 21:20 - N.Hajni

Címkék: betegség kórház orvos félelem

Október 1.-étől megszűnik a fekvőbeteg ellátás Kiskunfélegyháza és környéke lakosságának a helyi kórházban.Helyére krónikus betegek elfekvőjévé válik.Ezenkívűl marad a rehabilitáció és a járóbeteg ellátás(SZTK).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kecskemét veszi át a betegeket.Orvosokkal és nővérekkel beszélgettem e témában és úgy gondolják ,hogy nincs felkészülve Kecskemét ekkora többlet páciensre.A félegyházi ügyelet nincs felszerelve életmentő felszerelésekkel,vagy legalábbis hiányosan.

A meglévő kettő mellé októberben kapja a város a harmadik mentőt.Gondolják elég 3 egy ekkora városnak.Én pedig retteghetek,hogy lesz-e szabad mentő,ha Nóri éjszaka befullad.Nekünk még autónk sincs,hogy megoldanánk a dolgot egyszerűen.DE fulladó gyerekkel nem is szívesen idulnék el autóval,mert nincs segítség benne.

Nem csak asztmások vannak veszélyben.Epilepsziások,cukorbetegek tudnak olyan rohamokat produkálni,hogy az azonnali ellátást igényel.Nem beszélve az infarktusról,agyvérzésről,félrenyelésről,koraszülésről stb

Kattints ide:

www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/101601

 A város vezetősége azzal indokolta a döntést,hogy a város eladósodott a Sportcsarnok építése és egyéb beruházások miatt.Tudom a Sportcsarnokra is szükség van ,mert a sportesemények kultúrprogramok is növelhetnék a város bevételét.De mégis egy kórház az emberéleteket menthet.A kórház sosem nyereségből szükséges,hanem a megmenhető emberéletek miatt.

Félek,hogy mi lesz,de egyelőre tehetelenek vagyunk.Remélem,hogy a választásokkal megváltozik a helyzet és az új vezetés megmenti és visszaállítja valahogy a kórházat.Különben nem is tudom,hogy így megmaradtunk-e városnak lenni,mert egy városnak feltétele a kórház.Talán Nagy falu lettünk,Ki tuzdja?

Események

2010.06.09. 12:51 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese gyerekek kirándulás óvoda

Május 31.-én volt az ovis kirándulás.Úgy volt tervezve,hogy Kecskemétre megyünk az Arborétumba,de a rossz idő miatt mást kellett kitalálni.Az egyik pedagógus anyuka tanácsolta,hogy menjünk el a tanárképzőbe egy kiállításra,ahol robotokat,bogarak életét és Földünk fejlődését figyelhettük volna meg.Már a buszon voltunk,amikor kiderült,hogy a kiállításnak már vége.Ezért a Planetáriumba mentünk el.Igaz,hogy rá kellett fizetni,de megérte.

Benn az előadás közben nem lehetett fényképezni a fényhatások miatt,de az előtérben csináltam egy pár képet.Az előadás közben öröm volt hallgatni a gyerekek reakcióját, amint meglátták a fekete csillagos égboltot.Azt a sikítozást és tapsolást is jó volt hallani,amikor felkelt a Nap és világos lett.

 

Nagyon élvezték a gyerekek,de a szülők már kevésbé a mogorva előadó miatt.

 

Nórikával április végén voltunk a pulmonológián és kapott egy új állandó gyógyszert az eddigi mellé.Nem tudom,hogy mit ér,mert azóta is befulladt már 3-szor,de nem volt annyira súlyos,hogy kórház legyen belőle.

Tegnap voltunk Szegeden szemészeten.Most elég normális volt a doktornő.Amikor megérkezett, Nóri hangosan köszönt neki és mosolygott rá.De aztán ráismert és elkezdett sírni.Javasolta,hogy menjünk ki a park részre,hátha megnyugszik.És képes volt ő is kijönni és ott vizsgálta meg a szemét.

Azt mondta,hogy látja,szépen hordja a szemüveget,mert alakul a kancsalság,így még mindig nem lesz szükség leragasztásra.Legközelebb októberben kell menni kontrollra.

Azután még elmentünk Újszegedre a Fül-orr gégészetre,mert az orrmandula műtétre kellett  időpontot kérni és meg is vizsgálta a doktornő.

A bárányhimlő óta nem javuló hallása miatt tubust kap majd a fülébe és a mandulaműtét is egyszerre lesz július 27.-én.Már előre félek.Remélem,hogy minden rendben lesz.

Városalapítók napjai

2010.05.30. 12:14 - N.Hajni

Címkék: játék ünnep tánc lányok

Múlt hétvégén volt itt Kiskunfélegyházán a Városalapítók napjai.Mivel most pünkösdre esett,vagy szándékosan így tervezték,a hétfő is ünnep volt.

Szombaton indult a Bajuszfesztivál,a Mazsorett fesztivál.Mi a Mazsorettek felvonulására érkeztünk meg.Lilike és Nóri nagyon élvezték.Lili mindegyiknek integetett,táncolgatott és fülig ért a szája.Nóri is táncolt a ritmusra és mosolygott rendületlenül.

Ezután megnéztük Az Égig érő fa című mesejátékot Pécsi színészek előadásában.Közben összefutottunk Jázminékkal is és együtt nézték meg a lányok.Nagyon tetszett nekik,mert a gyerekeket is bevonták a műsorba.A fiúk közül választottak vitézt.Ja és a kedvenc része Lilinek az volt,amikor bedobáltak a közönség közé kukoricát és a gyerekeknek el kellett taposniuk,mert azok darazsak voltak és azok voltak a sárkány ereje.Félbe is kellett egyszer hagyni a műsort,mert Lilikére pisilhatnék jött.Berohantunk a városházára,de a lány mosdó zárva volt,ezért a fiúkéba mentünk be és reménykedtem benne,hogy nem jön be senki se,amíg benn vagyunk.

Utána beültek egy olyan körhintába,amit kézzel hajtott egy népi ruhás fiú.Fonott kosarakba kellett csücsülni és az egész fából volt.Sajnálom,hogy nem volt nálam a fényképezőgép.

Másnap is bementünk.A Fővárosi Operettszinház műsorára értünk oda,ami szintén táncra késztette őket.

Megnéztük a póniló körhintát és felültünk a kisvasútra.Kifizettem a két lánynak,de azt mondta a hölgy üljek fel én is velük,nehogy kiugorjanak véletlenül.

Volt Groovhouse koncert,Szűcs Judit,Vikidál és Homonyik.Ja és a lényeg:Balázs Pali.Ki a fenét érdekel Balázs Pali.

Mint minden évben idén is megrendezték a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítást,ami most is nagyon szépre sikerült.Kidíszítették a szökőkutat,még halakat,tavirózsát is tettek bele.

Festmények is voltak,szobrok is,de nagyon szépen ízlésesen berendezve,mintha eleve a szabad térbe képzelték volna bele.

A lányok estére nagyon fáradtak voltak és jót aludtak végre.

Anyák napja

2010.05.23. 09:09 - N.Hajni

Címkék: aranyos család lányok

Tudom,nem most volt,de csak most jutottam odáig,hogy leírjam.

Először Nórinál volt a bölcsiben.Kaptam tőle egy Emléklapot.Elején ott volt az arcocskája,és amikor kinyitottam,benne volt a kéznyoma és az a vers,amit Saci nénivel együtt elmondott nekem.Nem is gondoltam volna,hogy ennyire ügyesen felkészül.Édes volt nagyon.Otthon is énekelte az Orgona ágát.Pedig még csak júniusban lesz 2 és fél éves.Büszke vagyok rá!!!

Liliéknél 13.-án volt a műsor.Anyák és Apák napja volt egyben.Ezért Apa is jött.Nórira pedig a Mama vigyázott.Minden gyerek mondott verset,gondolatot.Lili ügyes volt nagyon.Nem sült bele.Mindenkinek tudta a versét és amikor mindenki elakadt a közös versnél ő volt az,aki folytatni tudta.Bár volt egy kis probléma is vele,mert amikor nem ő mondta a verset,akkor beszélgetett és a száját birizgálta.Nem figyelt oda a többiekre.Csináltunk fényképeket is,de nagyon rosszul sikerültek.Apa is és én is kaptunk egy-egy Szivet,amibe belerajzolta magát és Anyát,Apát és egy sárga rózsát.Mindent összevéve rá is büszke vagyok nagyon.

A műsor után a mama nálunk aludt,mert nem volt már haza busza.A lányok pedig nem győztek birkózni vele.

Egy a probléma,hogy jövőre már nem abba a csoportba fog járni Lili,mert ő a középső csoportot fogja kétszer járni az évvesztessége miatt.

 

 

30-asok gyermekkori meséi

2010.04.23. 19:22 - N.Hajni

Címkék: videó mesék

Bob és Bobek:

Pampalini:

Cápali és Cápeti:

Jamie és a csodalámpa:

Csip-csup csodák:

Rumcájsz:

Futrinka utca:

Mazsola és Tádé:

Mirr Murr a kandúr:

Pom Pom:

Dr Bubó:

Dr Bubó2:

Kisvakond:

Egér a Marson:

Gusztáv:

No megállj csak!:

Foxi és Maxi:

Pitypang koszorú

2010.04.19. 19:06 - N.Hajni

Címkék: orvos allergia testvérek

Lilinek begyulladt a szeme és el kellett vinni a szemészetre.Ez múlt héten szerdán történt.Nem kértünk időpontot,mert egy begyulladt szemmel nem lehet heteket várni.Elmentünk délelőtt a zuhogó esőben és nem volt egy orvos se a szemészeten.Délutánra hívott vissza az aszisztensnő.Délután már jobb idő volt.

Odafelé végig a virágokat leste Lili,ezért megígértem neki,ha ügyes lesz,akkor visszafelé szedünk sok pitypangot és fonunk belőle koszorút.Nagyon szépen hagyta magát megvizsgálni.Valami allergiás reakciót mondott a doktornő és írt neki szemcseppet.

Visszafelé Lilike nem győzte szedni a pitypangot(gyermeklánc füvet),mert nagyon várta már a koszorúját.Amikor elkészült,azt mondta,ez az ő koronája.

Jól is állt neki,de azért Nórinak is ki kellett próbálnia.

Később már birkóztak a lányok.És a végén Nóri meglovagolta Lilit és közben mondta a Gyí Paci paripa mondókát.Édesek voltak.

Sajnos ritka amikor ilyen szépen játszanak együtt,mert mindig a játékokon szoktak veszekedni.

Időutazó???

2010.04.16. 11:18 - N.Hajni

Címkék: érdekesség

Nagyon érdekes képre bukkantak,ami elgondolkodtató,hogy a Photo- shop munkáját dícséri,vagy más van benne,mindenki döntse el maga.

Kattints ide:hvg.hu/Tudomany/20100416_forgetomori_idoutazo_bralorne#rss

Dédi tanításai

2010.04.15. 09:14 - N.Hajni

Címkék: vallás tanulás hit

A legnagyobb művészet

A legnagyobb művészet tudod mi?

Derült szívvel megöregedni.

Pihenni ott,hol tenni vágyol,

Szó nélkül tűrni,ha valaki vádol.

Nem lenni bús,reményvesztett,

Csendben viselni a keresztet.

Irígység nélkül nézni végig

Mások erős,tevékeny életét.

Kezed betenni az öledbe hagyni,

Hogy gondodat más viselje.

Ahol segíteni tudtál régen,

Bevallani nyugodtan,szépen,

Hogy erre most már nincs erőd,

Nem vagy olyan,mint ezelőtt.

Járni mellette szép vidáman

Istentől rád szabott igában.

De ezt a békét honnan vesszük?

Onnan,ha azt erősen hisszük,

Hogy a teher,amit viselni kell

Az égi honra készít fel.

Ez csak a végső simítás

A régi szívben semmi más.

Ez old fel minden köteléket,

Ha a világ még fogna téged.

Az Úr nem szűnik meg tanítani,

Azért kell sok harcot vívni.

Idősen is,míg csendesen,

A szív az Úrban megpihen.

S kész vagy az Úr kezéből venni,

Hogy minden Ő,Te nem vagy semmi.

 

A nagylaki iskolásfiúk

Anyám,anyám,édesanyám!

Adj kenyeret széles karéjt,

Jól neki eresztsd a kést!

Sok is legyen,jó is legyen

Iskolába megy kisfiad

 

Minek neked széles karéj?

Kicsinyke vagy,kicsit eszel

Megárt a sok,rosszul tanulsz

Rest tanuló a jóllakott

Iskolába minek kenyér?

 

Kedves édesanyám,anyám

Ne szánd tőlem karéj kenyért

Leckém mondom mint a patak

Nagy munka közt kicsiny fiad

Iskolában megéhezik.

 

És ez minden nap így megyen.

Kakas tejjel,varjú vajjal

Sütött kenyért egyre hordják

Az iskolába járó fiúk.

 

Anyák otthon elnem tudják vélni,

Honnan ennyi éhség?

Még az ebédnél maradt falatot is eldugdossák

Az iskolába járó fiúk.

 

Anyák otthon meg ne tudják.

Meg ne tudják a tanárok,

sem a bírák,sem a papok,

Hová hordják a kenyeret

Az iskolába járó fiúk.

 

De megtudja az Igaz Isten

Mindent tud és mindent lát Ő.

Amit tesznek nagy titokban,

Ellhallgatva,rejtegetve

Az iskolába járó fiúk.

 

Tíz szegény pajtás volt közöttük,

Kiknek otthon nincs mit enni.

Hetek óta,havak óta

Így táplálták a tíz pajtást

Az iskolába járó fiúk.

 

A gazdag

Volt egyszer egy dús gazdag ember,

Ki hogy nem voltak gyermekei,

Elvégezé vala magában

Rokonait fölsegíteni.

Ő egyedül áll a világon,

Azok hadd boldoguljanak.

Roppant kincsét köztük felösztván

Örültek az atyafiak.

A jótevőt öregkorára

Magához hívja mindenik.

Írják kik tőle távol laknak,

Hogy híven gondját viselik.

De az öreg a hívásnak

Sok számos évig ellenáll.

Elindul végre bekopogtat

A legelső atyafinál.

Nem ismerték meg.

Ő belépett a házba utasképiben,

Ki szállást kér éjszakára.

Tovább megyen,ha megpihen,

mert terve az volt,

Széjjelnézni a rokonok közt elébb,

Hogy hol leend legjobb leélni

Még hátra lévő idejét.

Nagy fényűzés volt a családban.

Éjjel,nappal zajgott a ház.

Ő nem látott olyat,aki fáradt,

Csakolyat,aki lakomáz.

Gondolja búsan, nemsokára

Itt sírva kérnek kenyeret,

Szükség kíséri a pazarlást.

Vevén botját útnak ered.

Elért a második rokonhoz.

Házi békét nem lele ott

Szülő,hitves,testvér egymással

Ellenkezett,civakodott.

De fel is volt fordulva minden.

Ő már korán útban vagyon.

Jaj az egyet nem értő háznak,

Mert Isten áldása nincs azon.

A harmadik rokon fukar volt.ű

Zárt ajtók,vasrácsok megett,

Szállást nem adhat,félti a kincsét.

Tolvaj,csíny,rablás gyakori.

Mond a vándor maradj magadnak

Földnek gyászterhe zsugori.

Közelgetvén a negyedikhez

Szigorú arca felderül.

Rend,tisztaság,jólét köszönti

A lakfelől már messziről.

A vándort szívesen fogadják,

Ki felfedvén önmagát

Örömkönnyet sír érkezésén.

A rég váró kedves család,

melynek vidám,boldog körében

Éldegélvén sok ideig

Az öreg életének utója

Szép csendességben letelik.

 

Anyák napjára

A virágos május hónak

Ez a nap a legszebb napja.

Kis szívünket a szeretet

Szent érzése dobogtatja.

A szemünkben csillog a könny,

A hálának könnygyémántja.

A jó Isten két kezével

Az Anyákat megáldja.

A májusi nap bemosolyog

A virágos kis ablakon,

Az Anyákért imádkozunk

Ezen a szép ünnepnapon.

Áld meg Isten jó Anyánkat

Minden jóval,minden széppel,

Boldogsággal és örömmel,

Hosszú-hosszúegészséggel.

Hisszük a jó Mindenható

Hő imánkat most meghallja.

A virágos május hónak

Ez a nap a legszebb napja,

Ez a nap az Anyák napja.

 

Kecske

A Kecskei Kecskének mek mek mek

Baja esett szegénynek.

Beleugrott a vellába

Föl is dagadt a bal lába mek mek mek.

A békához elfutott

Varrjon neki papucsot.

Abba nem fáj majd a lába

Elmehet a kecskebálba mek mek mek.

A béka szót fogadott.

Varrt papucsot jó nagyot.

Kövér lapulevélből,

Onnan szedte a tószélről mek mek mek.

Örült neki a kecske

  A szakálát rezgette.

A kecskei kecskebálon fogadom,

hogy nem lesz párom.

Azzal asztán elfutott,

útközben a papucsot mind leette a lábáról,

Így maradt le a nagy bálról mek mek mek.

Már ezekből is kiderült,hogy a most 97 éves dédi mama nagyon vallásos,ezért imádságokat is írt le,hogy tanítsam meg a lányoknak.

Úri imádság

Mi Atyánk!Ki a Mennyekben vagy

Szenteltessék meg a Te neved!

Jöjjön el a Te Országod!

Legyen meg a Te akaratod!

Miképp a Mennyben,

Úgy a Földön is.

A mi mindennapi kenyerünket

Add megnékünk ma,

És bocsásd meg a mi vétkeinket,

miképpen mi is megbocsájtunk

az ellenünk vétkezőknek.

Ne vígy minket a kísértésbe,

De szabadíts meg a gonosztól,

Mert Tiéd az Ország,

A Hatalom,a Dicsőség

Most és Mindörökké

Ámen

Ima

Édes jó Istenem

Mindnyájunknak Atyja!

Te vagy az én lelkem

minden gondolatja.

Mikor a fejemet álomra hajtom,

Nyugvó párnámon is

Nevedet sóhajtom.

Mikor az ég boltján kel a piros Hajnal.

Feléd rebeg ajkam hálaadó sóhajjal.

Téged hívlak Atyám mindig segítségül,

Náladnélkül minden csak homokra épül.

Gyenge a mi munkánk,nyomtalanul elvész.

Ha Te meg nem áldod elsöpri a szélvész.

Mindenütt Erődnek őrködő hatalma.

A Napot,a Holdat aTe kezed tarja.

Gondviselője vagy az egész világnak.

Mennyei jó Atyám Tégedet imádlak!

Ámen

Tanítás előtti ima

 

Istenem,Jó Édesatyám!

Hozzád száll fel buzgó imám!

Megáldottad életemet,

Én is áldlak most Tégedet!

Taníts Téged hőn szeretni,

Az Úr Jézust is követni.

Add,hogy igéd befogadjam,

Jó gyümölcsben visszaadjam.

Hagy legyen dicsőítve Neved,

Most és mindörökké!

Ámen

Tanítás utáni ima

Hálákat adunk Néked Mennyei Jó Édesatyánk,

Hogy alkalmat adtál szentigédet tanulni,

lelkeinket művelni.

Add,hogy ami jót tanultunk,

otthon is meglássék rajtunk.

Szüleinknek örömére,

Szent neved dicsőségére.

A Jézus Krisztus érdeméért kérünk.

Ámen

Tíz parancsolat

 1. Én vagyok te Urad,Istened.Ne legyenek néked idegen Isteneid!
 2. Ne csinálj magadnak faragott képet!Ne imádd és ne tiszteld azokat!
 3. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd,mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül.
 4. Megemlékezzél a nyugodalom napjáról,hogy megszenteljed azt.
 5. Tiszteld Atyádat és Anyádat,hogy jó legyen dolgod és hosszú idejig élj-e Földön.
 6. Ne ölj!
 7. Ne paráználkodj!
 8. Ne lopj!
 9. Ne tégy felebarátod ellen hamis tanubizonyságot!
 10. Ne kívánd felebarátodnak házát,se semmijét,ami az övé!

Az Új testamentum részei

Máté,Márk,Lukács és János evangéliuma,Apostolok cselekedetei.Ezután Szent Pálé 14 levél,melynek rendje:Rómába írt egyet,kettőt Corintusba Galgatákhoz,egyet Efézusba.Filippi,Colossé szintén csak egyet vett,de Tessalonika és Timóteus kettőt,Majd Titus,Filemon zsidók vettek egyet,Jakab egy levelet,Péter kettőt szerzett,hármat hagyott János,Júdás egy részecskét.Végre János írta a Jelenések könyvét.

 

 

 

Hallásvizsgálat 2

2010.04.13. 12:39 - N.Hajni

Címkék: ünnep orvos gyógyszer

Nóri egész húsvétig benne volt a bárányhimlőben.Amikor visszavittük kontrolra megkapta az igazolást,hogy mehet a bölcsödébe.Be is vittem a bölcsibe az igazolást,de délutánra belázasodott és másnap kiderült,hogy torokgyulladása van.Nagyon folyt az orra és csúnyán kezdett köhögni.Kapott gyógyszert és szerencsére gyorsan hatott,így nem fulladt be.De napokig nem tudtam aludni,mert idegeskedtem,hogy megússzuk-e a kórházat.

Most pedig mentünk hallásvizsgálatra.Nóri már nem viselte olyan könnyen,mint Lili.alig léptünk be a doktornőhöz,már üvöltött.Le kellett fogni,ami nekem egyedül már nem megy ezért egy nagy darab hölgy segített,amitől még jobban megijedt.Az eredmény is elkeserített,mert egyik fülére nem jó a hallása.Lehet,hogy a hurutossága miatt,vagy a bárányhimlő hozadéka.Mindenesetre felírt neki Aerius-t és Nasivin orrcseppet javasolt.Két hét múlva újabb hallásvizsgálat,még egy tortúra.Az a hét elég kemény lesz neki.26.-án Szegedre megyünk Nephrológiára,27.-én Szegedre Pulmonológiára,28.-án itt Félegyházán hallásvizsgálat.

Tegnap nagy nehezen rá bírtam venni Lilit a rajzolásra. Nem nagyon szeret rajzolni,de nem is nagyon megy neki,ezért szeretném gyakoroltatni vele.Nóri jobban szereti,de ez még nem jelent semmit se,mert Lili is szeretett rajzolni még ilyen idős korában.

A húsvét egész kellemesen telt.Segítettek a lányok tojást festeni.Viaszkrétával belerajzoltuk a jelüket.Zsoltika eljött meglocsolni a lányokat,mert előre megbeszéltük,hogy szívesen látjuk.Nagyon örültek a lányok neki.Lili simán tartotta a fejét a locsoláshoz,de Nóri nem igazán tudta,hogy mit is akar tőle,ezért csak a második próbára engedte meg.Pedig még szép locsolóverset is mondott.

Lilit elvittem magammal szavazni.Ügyes volt,hangosan köszönt és jól viselkedett.Kapott is ajándékot.Az első szavazók emléklapját.Nem sokan mondhatják el magukról,hogy 4 és fél évesen már első szavazó emléklapjuk van.Büszke is volt rá.

 Közös pancsi:

  

 

 

 

 

 

Dögönyözés:

Mese: Bölcső

2010.04.07. 18:55 - N.Hajni

Címkék: aranyos család mese

Egyszer volt,hol nem volt,volt a világon egy sűrű fenyőerdő.Az erdő szélén a tisztáson egy takaros kis házikó állt.Udvarában egyetlen fa,egy bő termést hozó diófa állt.Ez voltam én.

Termésem sok örömöt szerzett gazdáimnak.Sokszor érződött a finom,omlós diós kalács kellemes, édeskés illata.Árnyékom a forró,tikkasztó nyári napokon kellemest hűvöst nyújtott.Hallgattam az erdőből kiszűszűrődő madárcsiripeléseket és mélyen magamba szívtam minden nap a fenyőfák kellemes gyanta illatát.Így teltek az évek boldogségban,büszkeségben.

Az egyik évben tavasszal gyönyörűen kivirágoztam,ami hatalmas termést ígért.Örültek is gazdáim milyen sok dió kerül az éléskamrába és talán még eladni is tudnak belőle.De a sors másképpen akarta.Egyik napról a másikra a tél visszatért,utolsó csapásaként jeges fuvallatot,fagyot küldött rám.Az összes virágom lefagyott és lepotyogott.

Gazdám nagyon dühös lett,amikor észrevette.Fogta a baltáját és hatalmas csapásokat mért rám.Minden egyes csapás rettenetes fájdalom volt,de a legjobban az fájt,hogy nem vagyok már az a megbecsült diófa az udvar közepén.Addig csapkodott a baltával,amíg teljesen kidőltem.Ekkor kisebb darabra vágott,faragott,gyalult,vésett,lakkozott és festett.Egy gyönyörű bölcsőt készített belőlem.Ismét öröm járta át a lelkem,mert mindenki mosolyogva nézett rám.

Ezután kidíszítettek,csomagoltak és ajándéknak neveztek.Felpakoltak egy teherautóra és már robogtunk is kifelé a megszokott udvarról, a gyantaillatú fenyőerdőből.Zötyögtünk árkon,bokron keresztül mígnem egy kopár nagyvárosba nem értünk.Alig láttam néhány növényt,fát.Autók,motorok,gyárkémények füstölték tele a levegőt és nem éreztem túl jól magam.Miután kiverekedtük magunkata forgalmi dugóból egy kertvárosrészbe értünk és megálltunk egy kellemes,barátságos családi ház előtt.Fiatal pár várt már minket a kertkapuban izgatottan.A férj kedves arcú fiatalember volt,a feleség pedig mosolygós és érdekes módon vékony karjához,lábához képest feltünően nagy volt a pocakja.

Nagy örömmel csomagoltak ki.Ők lettek az új gazdáim,akik nagy becsben tartottak.Finom,puha ágyneművel béleltek és központi helyet kaptam a szobában,ahol mindenki láthatott.

Pár nap múlva a kedves gazdasszonyom fájdalmakkal küzdött,aggódva figyeltem az eseményeket,mert nagyon megkedveltem a hölgyet.Hat órás szenvedés után egyszer csak sírásra lettem figyelmes.Érdekes furcsa hangú sírás volt,ekkor megpillantottam egy kisbabát.Nem is gondoltam volna,hogy ilyen csöppnyi emberből ekkora hang távozik.

Ettől kezdve szoros kapcsolatban voltam a babával,aki egy édes kislány volt.Sokszor haragudtam rá,mert hangos volt és mindig összekente valamivel a gyönyörű,puha ágyneműmet.Komolyan nem tudtam rá mérges lenni,mert nagyon aranyos volt.Öröm volt látni,ahogy fejlődik és kialakulnak az arcvonásai.Gyönyörű szőke,göndör fürtjei nőttek és világítóan kék szemeivel huncutul mosolygott a szüleire.

Szinte már családtagnak éreztem magam.Részese voltam a kislány minden új produkciójának.Láttam,amikor először ült,mászott,állt és majdnem megkönnyeztem az első lépteit.

Sajnos ez sem tartott örökké.Egy vésztjósló napon új bútordarab került a házhoz.Egy gyermekágy.Megfosztottak gyönyörű,puha ágyneműmtől és felhurcoltak a koszos padlásra.Sötét,szürke,poros hely volt.Kicsit emlékeztetett azokra az időkre,amikor még a föld alatt rejtőztem diófasarjként és vártam,hogy kinyújtózva megláthassam a napsugarakat.

Várakoztam,milyen új feladat kedvéért kerültem ide.Hosszú-hosszú idő telt el és egyre jobban elkeseredtem.A napok váltakozását sem tudtam követni már az állandó sötétség miatt.Egyre vastagabban rakódott rám a por,a pókok hálót szőttek rám és éreztem ,hogy a szú is megtámadta testem.

Sok fájdalom és szomorúság közben még mindig melegség töltötte el a szívem,ha a kisbabára és a kedves családra gondoltam.Egy napon,amikor éppen búskomorság uralkodott rajtam,fényt pillantottam meg a padlásfeljáró felöl.a fény elvakított és csak éreztem,hogy kezek ragadnak meg és visznek a világosságba.

Gondos férfikéz vett kezelésbe.Leszedte pókhálóimat,leporolt,a szúvájta lyukakat ragasztóval,gyantával betömködte.Ismét magamba szippanthattam a kellemes gyantaillatot.Lecsiszolt,lakkozott és festett.Ismét gyönyörű voltam,ekkor kaptam egy díszmasnit az oldalamra és a gondos férfi átnyújtott a feleségének.

Megpillantottam a gyönyörű szőke,göndör fürtöket és a világítóan kék szempárt.Felnőtt a pici lány és gyönyörű nő formálódott belőle.Érdekes módon neki is aránytalanul nagy volt a pocakja.Pár napon belül ismét kisbaba költözött puha ágyneműmbe és nagyon boldog voltam.Egy újabb kislány.

Tej-tojásmentes ételek,italok

2010.04.01. 12:07 - N.Hajni

Címkék: allergia diéta ételek

Növényi joghurt:

 • 950ml víz
 • 50ml növényi főzőtejszín
 • 10dkg rizsliszt
 • 2-3 ek cukor
 • 2ek kukorica keményítő

800ml vizet feltesszük forrni,a maradék 150ml vizet az 50ml főzőtejszínnel és a többi hozzávalóval összekeverjük,majd a forrásban lévő vízhez adjuk és állandó keverés mellett sűrűre főzzükHa kihűlt,friss gyümölcsöt turmixolunk bele tetszés szerinti mennyiséget.Mézzel és citromlével lehet ízesíteni.Műanyag tetős dobozban a hűtőben,akár 3-4 napig is eláll.

Kukorica kása:

 • 90ml kukorica dara
 • 225ml víz vagy valamilyen növényi tej

Kb 15 percig főzzük,azután lefedve 10 percig pihentetjük,majd ízlés szerint ízesítjük

 

Zabpehely,árpapehely vagy rozspehely kása:

 • 175ml pehely
 • 525ml víz,vagy növényi tej

Forrástól számítva 20 percig főzzük,majd lefedve 10 percig pihentetjük.Ízesítjük szintén ízlés szerint.

 

Köles kása:

 • 175 ml köles
 • 700 ml víz vagy növényi tej

kb 10-15 percig főzzük.Ízesítjük.

 

 

Búzadara kása (tejbegríz):

 • 175 ml búzadara
 • 700 ml víz,vagy növényi tej

 

 

Barna rizs kása:

 

175 ml rizs

 • 440 ml víz

Kb 40-50 percig főzzük lassú tűzön,majd lefedve pihentetjük,hogy kifakadjanak rizsszemek.

Zabpehely tej:

 • 15dkg zabpehely
 • 1db vanilliarúd magjai
 • méz
 • pici só
 • víz
 • 1db banán vagy alma

A pelyhet bő vízben 10 percig főzzük a csipetnyi sóval,vanilliával,majd turmixoljuk a gyümölccsel,mézzel.Sűrű szitán átszűrjük és tálaljuk.

 

Kókuszreszelék tej:

 • 10 dkg kókuszreszelék
 • 1 l víz
 • csipetnyi só
 • 1 banán
 • 2 ek méz

A kókuszreszeléket a csipetnyi sóval forrás után 10 percig főzzük a vízben.hozzáadjuk a mézet és a banánt és összeturmixoljuk.Szintén sűrű szitán szűrjük át.A fennmaradó kókuszreszeléket fel lehet használni főt gabona kásába vagy müzlikbe.

 

Dió tej:

 • 10 dkg darált dió vagy mogyoró
 • 1 l víz
 • 2 ek méz

A jól megmosott ,lecsurgatott diót ledaráljuk és a vízzel kiturmixoljukSűrű szitán átszűrjük,majdés ízlés szerint mézzel ízesítjük.Nem főzzük!(Nagyon jó fehérje-kálcium-foszfor pótlására)

Kukorica vaj:

 • 1 doboz kukorica konzerv
 • 1 dl olaj
 • 2 ek fehér liszt
 • fél tk só

A kukoricát kissé megpároljuk,hozzáadva a többi anyagot kiturmixoljuk.Szendvicsek készítésénél zöldpaprikával,paradicsommal,felvágottal tálaljuk.

Teasütemény:

 • 20dkg áttört banán vagy reszelt alma
 • 30dkg zabpehely
 • fél tk só
 • 8dkg mazsola
 • 10dkg durvára vágott dió
 • Ha szükséges pici növényi tej

A felsorolt anyagokat egy tálba téve jól megdagasztjuk,kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.Forró sütőbe tesszük,majd alacsonyra állítjuk a hőfokot.Ha kész,jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.

Bögrés gyümölcsös:

 • 2 bögre liszt
 • fél bögre cukor
 • fél bögre olaj
 • 1 bögre víz vagy növényi tej
 • 1 cs sütőpor
 • 1 ek keményítő

Az összetevőket összekeverjük és zsírozott,lisztezett tepsibe öntjük.Tetejét megszórjuk a tetszés szerinti gyümölccsel és szép pirosra sütjük.

 

Fasírtot vagy húsgombócot tojás nélkül úgy lehet elkészíteni,ha egy kicsi lisztet keverünk hozzá.Összefogja és nem morzsolódnak szét.


 

Hallásvizsgálat

2010.03.31. 11:24 - N.Hajni

Címkék: munka orvos rajz

Lilivel tegnap voltunk hallásvizsgálaton.A bárányhimlő miatt kell ilyenkor megnézetni,nem-e ment a hallására.Szépen kisétáltunk a kórházhoz és útközben virágokat szedett a jó időben.A pitypangján látott egy muslincát és egyből kitalált hozzá egy történetet.A muslina sietett haza az anyukájához,mert a muslinca apuka éppen doldolgozott és nem akarta egyedül hagyni.Volt neki testvére is,aki a muslinca bölcsibe járt.Jót nevettem ezen.Legutóbbi sétánkkor pedig megláttunk az úttesten egy kivasalt békát,kicsit távolabb egy másikat is.Amikor hazafelé tartottuk és meglátta az elő lapítottat,azt mondta neki:Jaj,de jó hogy látlak és még itt vagy!Találkoztunk a testvérkéddel is!

Először a fül-orr gégész megnézte a füleit,orrát és a torkát,amit kicsit pirosnak talált.Hát igen már két napja köhécsel egy kicsit,csak Nóri el ne kapja.Nagyon ügyes volt,egyáltalán nem félt és hagyta magát vizsgálni.Aztán átküldtek a hallásvizsgáló géphez.Ott elmesélte a doktornőnek a muslincás történetét,aki közben a vállára rakott szerkentyűvel megállapította,hogy jó a hallása.És úgy köszönt el Lilitől,hogy Szia Kismuslinca!Amikor hazaértünk gyorsan kidőlt.

Nóri is már túl van a nehezén.A hétvége volt kemény ,mert nyűgös,hisztis volt,többször ment 39 fölé a láza.Szombaton délben 39,9 is volt.Úgy voltam vele,a egy félóra múlva nem megy le a láza a lázcsillapítótól,akkor elviszem az ügyeletre egy lázcsillapító injekcióért,de szerencsére lejjebb ment.Még vasárnap reggel volt 38,6 a láza,aztán elmúlt.Most már a pöttyek is szépen száradnak .Szerintem Húsvét után már mehet a bölcsibe,ha nem kapja el Lili nátháját.Neki is kértem időpontot hallásvizsgálatra április 13.-ára kaptuk meg.

Tegnap beadtam az önéletrajzomat egy Műszaki eladói és egy adminisztrátori állásra és várom még a visszajelzést a pékségtől is.A kisállatkereskedésbe nem hívtak vissza.Jövő héten pedig elmegyek a cipőgyárba,ha már a szakmámban nem kellek sehova a gyerekeim miatt.

Délután rajzolgattak a lányok,de Nóri még mindig sokkal nagyobb kedvvel rajzol,mint Lili.Az oviban is mondták,hogy nem a rajz az erőssége.Díszíteni szépen tud és a verseket is gyorsan megtanulja,csak rajzolni ne kelljen.

 

A gyufaárus kislány

2010.03.31. 10:33 - N.Hajni

Címkék: mese videó megható

1.:

A kis Hableány

2010.03.31. 09:39 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese videó

1.:

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

8.:

101 Kiskutya

2010.03.31. 09:12 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese videó

1.:

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

8.:

9.:

Susi és Tekergő 2.

2010.03.31. 09:05 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese videó

1.:

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

Susi és Tekergő

2010.03.31. 08:48 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese videó

1.:

 

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

8.:

Bárányhimlő2

2010.03.26. 14:15 - N.Hajni

Címkék: munka betegség pöttyek

Nem úszta meg Nórika sem.Szerdán este felment a láza és felfedeztem az első pöttyeket a hasán és a hátán.Másnapra már szaporodtak mire elvittem a doktornőhöz.

Most legalább mind a ketten túlesnek rajta,aztán többször nem kell miatta aggódni.Nórinak ma már olyan sok pöttye jött elő,hogy már több,mint Lilikének volt,pedig neki se volt kevés.És még mindig várhatók újabbak.

A láza neki is magas volt az éjszaka:39,5.Nem is tudott aludni éjféltől,ezért áthoztuk a mi ágyunkba,pedig ez nem szokásunk,de legalább így Lili tudott tőle aludni,mi pedig figyelgettük a hőmérsékletét.Szerencsére az orra nem folyik,mert akkor megint befulladna és mehetnénk a kórházba.De jobb nem is gondolni rá,mert már így is nagyon sokat feküdtünk benn.

Sütöttem ma meggylekvárral croissant-t,persze tej-tojás nélkül.Egész jól sikerült,persze,hogy dícsérjem magam,de Nórikának nem nagyon van étvágya.Lilikének ízlik,és Apának is.

Még mindig nem találtam munkát,de most amíg nem gyógyul meg Nóri nem is nagyon tudok elmozdulni.Jó lenne már,mert így nagyon haszontalannak érzem magam és nem is boldogulunk másképpen.

 

Hattyú Hercegnő

2010.03.24. 19:58 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese videó

1.:

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

8.:

Szinbád-A hét tenger legendája

2010.03.24. 19:47 - N.Hajni

Címkék: mese videó

1.:

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

8.:

Mulan

2010.03.24. 19:37 - N.Hajni

Címkék: mese videó

1.:

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

8.:

Pocahontas

2010.03.24. 19:26 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese videó

1.:

2.:

3.:

4.:

5.:

6.:

7.:

8.:

Mese:Jó és Rossz

2010.03.23. 20:41 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese tanulság

Élt egyszer egy szegény kovács ember.Megette már a kenyere javát és már nem nagyon bírta a munkát.A felesége gyógyfüveket árusított a piacon.Nagyon ismerte a növényeket és azt is ,melyik milyen kórt gyógyít.

Húsz gyermekük volt.Szerette volna az asszonyság átadni tudását gyermekeinek,de csak Palkó mutatott érdeklődést a gyógyfüvekről.Palkó a 12.gyermek volt,aki nagy empátiával rendelkezett.Szívesen beszélgetett bárkivel és átérezte problémáit.

Az asszonyság sorvadozni,betegeskedni kezdett és egy szürke,ködös reggelen már nem ébredt fel többet éjszakai álmából.A család beleroskadt a fájdalomba.Siratták a csodálatos feleséget és a jóságos édesanyát.

A mélységes bánatból felocsudva az öreg kovács ráeszmélt,hogy ezentúl egy keresetből kell eltartani 20 gyermekét.Egy darabig erőteljesen próbálkozott,de egy hónap megfeszített munka után be kellett látnia,hogy nem bír ekkora tempóban dolgozni,ereje fogytán.Azt gondolta ki,ha fájó szívvel is,de nagyobbacska gyermekeit beadja inasnak egy mester mellé.

Volt,aki szabómester mellé állt segédnek,volt aki szakács mellé,volt aki asztalos mellé.Mindenki megtalálta a helyét,csak Palkónak nem találtak kedvére valót.Elkezdett bandázni,rossz társaságba keveredett és zsebtolvajlásra adta a fejét.Hamar az emberek bizalmába férkőzött,hatalmas beleérző képességével és a társalgás közepette észrevétlenül megfosztotta őket az értékeiktől.

Édesapja rengeteget szomorkodott,szégyenkezett miatta.Gyermeke bűnöző lett,ezért kigondolta,feljelenti a hatóságoknak,hátha jobb útra térítik szeretett gyermekét,mert be kellett látnia az ő szava már semmit se ért.

Letartóztatták.Egyedül volt egy szűkös cellában.Nagyon sokat gondolt családjára.édesapjára,hogy szegény öreg mennyire haragudhat rá.Testvéreire,akik keményen,szorgalmasan dolgoznak.A legtöbbet viszont édesanyjára gondolt,milyen szomorú lenne,ha látná mi minden történt halála óta.

Egy napon mikor így anyukájára gondolt,megjelent neki szellemalakban.Elmesélte ,mennyire elkeseredett ,hogy a legkedvesebb gyermeke tiszteségtelen utat választott.Palkó nagyon bánta már bűneit és elmesélte a munkával szerzett kudarcait.Kondásként elaludt és a sertések szétszéledtek.Kosárfonóként sötétedéskor a gyertyával felgyújtotta a mestere készletét véletlenül.Szabó mester mellett bevarrta a kabátok ujjait és így hordhatatlanná váltak.Ezért úgy gondolta,ő semmihez se ért.

Édesanyja szelleme felhívta a figyelmét,hogy a zsebtolvajoknak igen finom tapintása van és ügyes keze,ezzel már lehet kezdeni valamit.Az empátiával az emberek ügyes-bajos dolgait meg lehet ismerni.

 -A gyógyfüvek ismeretével ,finom tapintásoddal,beleérzőképességeddel lehetnél orvos.A börtönben lehet tanulni a betegségeket  és kezelésüket és a már meglévő tudásoddal csodálatos orvos válhat belőled.

Így is történt.Palkó a börtönben töltött éveket tanulással töltötte.Szabadulásakor már hatalmas tudásra tett szert.Beszerezte a megfelelő füveket,bogyókat,virágokat és édesapja beleegyezésével megnyitotta rendelőjét.

Sajnos bűnöző életmódja után senki se tudott már megbízni benne.Telt-múlt az idő és egy-két megfázáson kívűl semmit sem látott.Az emberek nehezen felejtették a múltat.

Karácsony este volt,amikor a szomszéd település vezetője nagyon rosszul érezte magát.Rengeteg orvost hívtak hozzá,de egy sem tudta,milyen kór támadta meg.Mind kudarcot vallott és egyre betegebb lett szerencsétlen.Úgy döntöttek,elhívják Palkót,mert itt már nincs mit veszíteni.Palkó örömmel segített.Alaposan megvizsgálta és egy rendkívül ritka betegséget állapított meg nála,aminek tudta is az ellenszerét.Megfőzte a gyógyteát,kikeverte a gyógybalzsamot és beállította az adagolást.Csodák-csodája,két nap alatt teljesen rendbejött .Hálából nyilvánosan mondott köszönetet a megmentőjének.

Attól a naptól kezdve csak úgy hemzsegtek a betegek a rendelőjében.Sikeres orvos lett belőle.Egy csapásra gazdag ember lett .Mindenkit kártalanított,akit egykoron meglopott és a betegei mind-mind elégedettek voltak orvosukkal.

Édesapja roppant büszke volt fia sikerére és áldotta a napot,amikor úgy döntött,nem hagyja rossz úton.A börtönben töltött évek jó és hasznos embert neveltek a fiúból.

Édesanyja szelleme még egyszer megjelent Palkónak:

-Látod fiam, sosem szabad feladni a reményt!Mindenkinek van tehetsége valamihez csak fel kell ismerni.Sose válaszd a könnyebb utat,ha az tisztességtelen!

Süteménysütés

2010.03.23. 19:06 - N.Hajni

Címkék: evés egészség testvérek pöttyek

Szombaton délelőtt a szép időben levittem bicajozni Lilit.Nem mentünk a játszótérre szándékosan,mert még mindig látszottak a pöttyei(leszáradva).Nagyon élvezte végre a levegőzést.Nórival is kimentem később motorozni .Szándékosan nem egyszerre vittem ki őket,mert akkor Lilit nem tudtam volna visszafogni,hogy ne menjen a többiek közé.Hazafelé Zsuzsi (Zénó anyukája) megállított,hogy van egy motorjuk Nórinak és elfogadjuk-e tőlük.Zénó már kinőtte.Szuper kis járgány,kicsit felszereltebb,mint a mi alap motorunk.

Vasárnap az ebéd és a delelés után sütöttünk bögrés meggyes sütit (tej-tojás nélkül).Az előkészületeknél ott sürögtek forogtak a lányok is.Várták,mikor lehet kinyalni az edényt,de amint hozzájutottak könyékig belemásztak.Lilinek inkább a maradék meggy ízlett,míg Nóri a tésztamaradékot részesítette előnyben.

Az elkészült süti is szinte pillanatok alatt elfogyott.Mostanában bármekkora mennyiséget sütök,mindig hamar eltűnik a tányérról.

Hétfőn délután visszamentünk doktornőhöz kontrollra.El volt képedve,hogy milyen sok pöttye volt Lilinek és milyen nagyok.Engedte az óvodába menni,mert ő is azt mondta,hogy a leszáradt pöttyek már nem fertőznek,de fele már le is potyogott.Kedden még nem vittem,de holnap,szerdán már szeretném .

Nórinak még mindig nem jöttek ki a pöttyek.Nem tudom,hogy elkapta-e?Egyre ügyesebben pisilgat,kakilgat a bilibe.Hétfőn reggel már bugyiban akart menni a bölcsibe,de amíg nem biztosan szobatiszta nem merem úgy vinni.

Óvodahiány

2010.03.19. 11:24 - N.Hajni

Címkék: evés óvoda lányok

Most már 10 napja beteg Lili.Már nagyon virgonc,rosszcsont,de még nem potyogtak le a pöttyei.Néhány már igen,de a többsége még megvan.Hiányzik neki az óvoda.Már nagyon mehetnékje van,pláne ebben a jó időben nem jó neki beszorítva a lakásban.

Nóri még jár a bölcsibe,mert nem tudjuk,hogy egyáltalán elkapta-e.Jövő hét végefelé derül ki,hogy ő is bárányhimlős lett-e.Nem egyszerű megoldani a bölcsibe eljutást.Lili nem jöhet velem,mert Apa délelőttös és egyedül nem hagyom otthon.Manyiéknál is éppen ilyen probléma van.Zsoltika kigyógyult a himlőből,de Betti elkapta.Bettivel nem mehet az oviba Zsoltiért.Úgy oldottuk meg,hogy reggel,amíg elviszem Nórit a bölcsibe addig ő vigyáz Lilire,délben pedig ő megy Zsoltikáért az oviba,addig én vigyázok Bettire.

Szerdán úgy alakult,hogy egy kicsivel tovább volt nálunk Betti,de nagyon édes volt.Mosolygott,gagyarászott és  elaludt a kezemben.Lefektettem aludni a nagy ágyba és Lili is melléfeküdt aludni,mert ő is olyankor szokott delelni.Nagyon aranyosak voltak,a két kis pöttyeske egymás mellett.

Nórinak nagyon jó étvágya van.Itthon is állandóan eszik és a bölcsiben is mondják,hogy rendes felnőtt adagokat bevág a nagylány.Ez mindig csak jót jelent,mert amikor nincs étvágya,akkor beteg.Próbálkozunk a szobatisztasággal.Ha itthon van,akkor csak bugyika és nadrág van rajta és sűrün ültetem a bilire.Bele szokott pisilni is kakilni is,de ha véletlenül hamarabb csurran bele,mint ráültetném,akkor nem zavarja,hogy bepisilt.Ráér még,de azért jó lenne már,ha nem kéne azt a sok pelenkát venni.