Répa,retek,mogyoró

Két kicsi lányom van.Róluk fogok leginkább írni és a velük kapcsolatos dolgokról.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • erus83: valaki nem tudná nekem elküldeni 1982es (már utánanéztem :) ) kiadású könyv hátsó oldalát bescanne... (2010.04.10. 17:56) Mondókák,dalok
  • pavelancsika: Mivel januártól sem indult újra a blogod így BUÉK itt utólag! Várunk vissza titeket. (2009.01.07. 11:07)
  • pavelancsika: az még 2 nap! :D (2008.11.04. 07:47) Hét eleje
  • Szkokán fiúk: Sajnálom,hogy nem sikerült megegyezni a bankban.:( Hiányozni fogtok... Szkokán fiúk (2008.11.02. 10:56)
  • Szkokán fiúk: De jó,hogy sikerült egyszerre aludniuk a lányoknak!:) Hmm,de szeretjük az avar illatát...:) Szkoká... (2008.11.02. 10:51) Hinta

Címkék

allergia (4) álom (3) alvás (14) aranyos (18) barátság (15) betegség (20) busz (3) család (7) csúszda (3) dac (4) dalok (4) dédi (5) diéta (1) ebéd (7) egészség (6) érdekesség (1) étel (3) ételek (1) evés (15) félelem (1) félelmek (6) festés (5) fogzás (1) gyerekek (11) gyógyszer (5) hit (1) internet (2) játék (19) játékok (8) játszótér (17) kapcsolat (7) képek (8) kirándulás (1) kórház (6) kutyák (2) lányok (28) megható (1) meleg (4) mese (20) mesék (5) mondókák (6) mondokák (1) mozgás (16) munka (2) nagyszülők (13) orvos (20) óvoda (13) pelenka (5) piac (1) pihi (5) pöttyek (5) rajz (2) reklám (2) rendszer (6) sapka (4) séta (17) sport (1) süti (2) szobor (6) szoptatás (3) születés (3) szuri (3) tánc (11) tanulás (1) tanulság (1) testvérek (4) tisztaság (9) újdonság (11) ünnep (13) unoka (9) vallás (1) védőnő (7) videó (12) videók (5) Címkefelhő

Linkblog

Mese:Jó és Rossz

2010.03.23. 20:41 - N.Hajni

Címkék: aranyos mese tanulság

Élt egyszer egy szegény kovács ember.Megette már a kenyere javát és már nem nagyon bírta a munkát.A felesége gyógyfüveket árusított a piacon.Nagyon ismerte a növényeket és azt is ,melyik milyen kórt gyógyít.

Húsz gyermekük volt.Szerette volna az asszonyság átadni tudását gyermekeinek,de csak Palkó mutatott érdeklődést a gyógyfüvekről.Palkó a 12.gyermek volt,aki nagy empátiával rendelkezett.Szívesen beszélgetett bárkivel és átérezte problémáit.

Az asszonyság sorvadozni,betegeskedni kezdett és egy szürke,ködös reggelen már nem ébredt fel többet éjszakai álmából.A család beleroskadt a fájdalomba.Siratták a csodálatos feleséget és a jóságos édesanyát.

A mélységes bánatból felocsudva az öreg kovács ráeszmélt,hogy ezentúl egy keresetből kell eltartani 20 gyermekét.Egy darabig erőteljesen próbálkozott,de egy hónap megfeszített munka után be kellett látnia,hogy nem bír ekkora tempóban dolgozni,ereje fogytán.Azt gondolta ki,ha fájó szívvel is,de nagyobbacska gyermekeit beadja inasnak egy mester mellé.

Volt,aki szabómester mellé állt segédnek,volt aki szakács mellé,volt aki asztalos mellé.Mindenki megtalálta a helyét,csak Palkónak nem találtak kedvére valót.Elkezdett bandázni,rossz társaságba keveredett és zsebtolvajlásra adta a fejét.Hamar az emberek bizalmába férkőzött,hatalmas beleérző képességével és a társalgás közepette észrevétlenül megfosztotta őket az értékeiktől.

Édesapja rengeteget szomorkodott,szégyenkezett miatta.Gyermeke bűnöző lett,ezért kigondolta,feljelenti a hatóságoknak,hátha jobb útra térítik szeretett gyermekét,mert be kellett látnia az ő szava már semmit se ért.

Letartóztatták.Egyedül volt egy szűkös cellában.Nagyon sokat gondolt családjára.édesapjára,hogy szegény öreg mennyire haragudhat rá.Testvéreire,akik keményen,szorgalmasan dolgoznak.A legtöbbet viszont édesanyjára gondolt,milyen szomorú lenne,ha látná mi minden történt halála óta.

Egy napon mikor így anyukájára gondolt,megjelent neki szellemalakban.Elmesélte ,mennyire elkeseredett ,hogy a legkedvesebb gyermeke tiszteségtelen utat választott.Palkó nagyon bánta már bűneit és elmesélte a munkával szerzett kudarcait.Kondásként elaludt és a sertések szétszéledtek.Kosárfonóként sötétedéskor a gyertyával felgyújtotta a mestere készletét véletlenül.Szabó mester mellett bevarrta a kabátok ujjait és így hordhatatlanná váltak.Ezért úgy gondolta,ő semmihez se ért.

Édesanyja szelleme felhívta a figyelmét,hogy a zsebtolvajoknak igen finom tapintása van és ügyes keze,ezzel már lehet kezdeni valamit.Az empátiával az emberek ügyes-bajos dolgait meg lehet ismerni.

 -A gyógyfüvek ismeretével ,finom tapintásoddal,beleérzőképességeddel lehetnél orvos.A börtönben lehet tanulni a betegségeket  és kezelésüket és a már meglévő tudásoddal csodálatos orvos válhat belőled.

Így is történt.Palkó a börtönben töltött éveket tanulással töltötte.Szabadulásakor már hatalmas tudásra tett szert.Beszerezte a megfelelő füveket,bogyókat,virágokat és édesapja beleegyezésével megnyitotta rendelőjét.

Sajnos bűnöző életmódja után senki se tudott már megbízni benne.Telt-múlt az idő és egy-két megfázáson kívűl semmit sem látott.Az emberek nehezen felejtették a múltat.

Karácsony este volt,amikor a szomszéd település vezetője nagyon rosszul érezte magát.Rengeteg orvost hívtak hozzá,de egy sem tudta,milyen kór támadta meg.Mind kudarcot vallott és egyre betegebb lett szerencsétlen.Úgy döntöttek,elhívják Palkót,mert itt már nincs mit veszíteni.Palkó örömmel segített.Alaposan megvizsgálta és egy rendkívül ritka betegséget állapított meg nála,aminek tudta is az ellenszerét.Megfőzte a gyógyteát,kikeverte a gyógybalzsamot és beállította az adagolást.Csodák-csodája,két nap alatt teljesen rendbejött .Hálából nyilvánosan mondott köszönetet a megmentőjének.

Attól a naptól kezdve csak úgy hemzsegtek a betegek a rendelőjében.Sikeres orvos lett belőle.Egy csapásra gazdag ember lett .Mindenkit kártalanított,akit egykoron meglopott és a betegei mind-mind elégedettek voltak orvosukkal.

Édesapja roppant büszke volt fia sikerére és áldotta a napot,amikor úgy döntött,nem hagyja rossz úton.A börtönben töltött évek jó és hasznos embert neveltek a fiúból.

Édesanyja szelleme még egyszer megjelent Palkónak:

-Látod fiam, sosem szabad feladni a reményt!Mindenkinek van tehetsége valamihez csak fel kell ismerni.Sose válaszd a könnyebb utat,ha az tisztességtelen!

A bejegyzés trackback címe:

https://reparetekmogyorohu.blog.hu/api/trackback/id/tr521863457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása