Növényi joghurt:
- 950ml víz
- 50ml növényi főzőtejszín
- 10dkg rizsliszt
- 2-3 ek cukor
- 2ek kukorica keményítő
800ml vizet feltesszük forrni,a maradék 150ml vizet az 50ml főzőtejszínnel és a többi hozzávalóval összekeverjük,majd a forrásban lévő vízhez adjuk és állandó keverés mellett sűrűre főzzükHa kihűlt,friss gyümölcsöt turmixolunk bele tetszés szerinti mennyiséget.Mézzel és citromlével lehet ízesíteni.Műanyag tetős dobozban a hűtőben,akár 3-4 napig is eláll.
Kukorica kása:
- 90ml kukorica dara
- 225ml víz vagy valamilyen növényi tej
Kb 15 percig főzzük,azután lefedve 10 percig pihentetjük,majd ízlés szerint ízesítjük
Zabpehely,árpapehely vagy rozspehely kása:
- 175ml pehely
- 525ml víz,vagy növényi tej
Forrástól számítva 20 percig főzzük,majd lefedve 10 percig pihentetjük.Ízesítjük szintén ízlés szerint.
Köles kása:
- 175 ml köles
- 700 ml víz vagy növényi tej
kb 10-15 percig főzzük.Ízesítjük.
Búzadara kása (tejbegríz):
- 175 ml búzadara
- 700 ml víz,vagy növényi tej
Barna rizs kása:
175 ml rizs
- 440 ml víz
Kb 40-50 percig főzzük lassú tűzön,majd lefedve pihentetjük,hogy kifakadjanak rizsszemek.
Zabpehely tej:
- 15dkg zabpehely
- 1db vanilliarúd magjai
- méz
- pici só
- víz
- 1db banán vagy alma
A pelyhet bő vízben 10 percig főzzük a csipetnyi sóval,vanilliával,majd turmixoljuk a gyümölccsel,mézzel.Sűrű szitán átszűrjük és tálaljuk.
Kókuszreszelék tej:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 l víz
- csipetnyi só
- 1 banán
- 2 ek méz
A kókuszreszeléket a csipetnyi sóval forrás után 10 percig főzzük a vízben.hozzáadjuk a mézet és a banánt és összeturmixoljuk.Szintén sűrű szitán szűrjük át.A fennmaradó kókuszreszeléket fel lehet használni főt gabona kásába vagy müzlikbe.
Dió tej:
- 10 dkg darált dió vagy mogyoró
- 1 l víz
- 2 ek méz
A jól megmosott ,lecsurgatott diót ledaráljuk és a vízzel kiturmixoljukSűrű szitán átszűrjük,majdés ízlés szerint mézzel ízesítjük.Nem főzzük!(Nagyon jó fehérje-kálcium-foszfor pótlására)
Kukorica vaj:
- 1 doboz kukorica konzerv
- 1 dl olaj
- 2 ek fehér liszt
- fél tk só
A kukoricát kissé megpároljuk,hozzáadva a többi anyagot kiturmixoljuk.Szendvicsek készítésénél zöldpaprikával,paradicsommal,felvágottal tálaljuk.
Teasütemény:
- 20dkg áttört banán vagy reszelt alma
- 30dkg zabpehely
- fél tk só
- 8dkg mazsola
- 10dkg durvára vágott dió
- Ha szükséges pici növényi tej
A felsorolt anyagokat egy tálba téve jól megdagasztjuk,kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.Forró sütőbe tesszük,majd alacsonyra állítjuk a hőfokot.Ha kész,jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.
Bögrés gyümölcsös:
- 2 bögre liszt
- fél bögre cukor
- fél bögre olaj
- 1 bögre víz vagy növényi tej
- 1 cs sütőpor
- 1 ek keményítő
Az összetevőket összekeverjük és zsírozott,lisztezett tepsibe öntjük.Tetejét megszórjuk a tetszés szerinti gyümölccsel és szép pirosra sütjük.
Fasírtot vagy húsgombócot tojás nélkül úgy lehet elkészíteni,ha egy kicsi lisztet keverünk hozzá.Összefogja és nem morzsolódnak szét.