Kakaós csiga:
- 1kg liszt
- 2cs szárított élesztő
- 10 dkg cukor
- 0,5l langyos víz
- 20dkg liga margarin
- 1mk só
A lisztet,cukrot,sót és szárított élesztőt összekeverjük.A margarint megolvasztjuk,összekeverjük a liszttel,hozzáöntjük a vizet és alaposan összegyúrjuk,dagasztjuk.Meleg helyen 1 órát kelesztjük.A megkelt tésztát kétfelé vesszük.Az egyikből kb 35-40cm-es lapot nyújtunk.A tésztát olvasztott margarinnal megkenjük,a cukrozott kakaóporral megszórjuk,majd a hosszabbik oldaláról feltekerjük.Ezután szeletekre vágjuk és tepsibe helyezzük.180fokon 30 percig sütjük kb.
A tészta másik feléből fonott kalácsot is készíthetünk mazsolával vagy kakaóval ízesítve.
Mézeskalács
- 1kg liszt
- 20dkg liga margarin
- 30 dkg cukor
- 3dl növényi tejszín
- 3dl méz
- 2 ek szódabicarbóna
- 1cs sütőpor
- 1cs mézes sütemény fűszerkeverék
A margarint elkeverjük a cukorral és a langyosított mézzel.Hozzáadjuk a felvert tejszínt és a fűszerkeveréket.A szódabicarbónát és a sütőport alaposan összekeverjük,majd kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez.Jó alaposan összegyúrjuk.A tésztát egy éjszakán át pihentetjük.Másnap lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.Díszíthetjük dióval,mogyoróval stb.200 fokon 5-8 percig sütjük.
Almás pite:
- 60dkg liszt
- csipet só
- 20dkg cukor(mézzel is helyettesíthető)
- 30dkg liga margarin
- kb 1,5 dl víz
- töltelékbe 2,5kg alma,1tk fahéj,ízlés szerint cukrozzuk
A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral.Hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk a lisztben.Végül lassan hozzáadjuk a vizet.Összegyúrjuk és két gombócot formálunk belőle.Fél órára pihentetjük.Közben lereszeljük az almát.A levét kinyomkodjuk és hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot.A tésztagombóc egyik felét kinyújtjuk és zsírozott,lisztezett tepsibe helyezzük.Rátesszük az almát egyenletesen.Majd a tészta másik felét is kinyújtva befedjük az almás réteget.Tetejét villával megszúrkáljuk és 180fokos sütőben kb fél óráig sütjük.
Zserbó:
- 35dkg liszt
- 5dkg cukor
- 20dkg margarin vagy 15dkg zsír
- 1dl víz
- 1dkg élesztő
- csipet sütőpor,csipet,só
- töltelék:12dkg darált dió,12dkg cukor,20dkg lekvár
- máz:10dkg cukorból,3dkg kakaóporból és 3dkg margarinból készült csokimáz
Az élesztőt langyos,cukros vízben felfuttatjuk.A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk,hozzáöntjük a megkelt élesztőt,a cukrot,a sót,a csipet sütőport és a sót.Jól összedolgozzuk.3 golyót formálunk belőle.Mind a hármat egyformára kinyújtjuk.Az első lapot megkenjük baracklekvárral és megszórjuk a cukrozott dió felével,majd a második lapot szintén megkenjük lekvárral és a maradék diót rászórjuk.A harmadik lap az egészet elfedi.Megszúrkáljuk a tetejét villával ésközepes lángon sütjük.Ha készresült,akkor a sütemény aljának kell felülre kerülnie,mert erre kerül a csokimáz.
Palacsinta:
- 25dkg liszt
- 3,5dl víz
- 2dl szóda(ásványvíz)
- 1mk só,1tk cukor
A lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük.Fokozatosan hozzáadjuk a vizet.alaposan,csomómentesen elkeverjük.Végül belekeverjük a szódavizet.20 percet pihentetjük,majd serpenyőben kisütjük.
Hókifli:
- 6ek víz
- 30dkg liszt
- 25dkg liga
- 2ek ecet
- 20dkg porcukor,2cs vanilliás cukor
- lekvár(dió,mák)
A lisztet,a ligát , az ecetetés a vizet dolgozzuk össze egy tálban,majd egy órát pihentetjük a hűtőben.Ezután kinyújtjuk és 3-4cm átmérőjű köröket szaggatunk,amitmekenünk lekvárral,vagy dióval,mákkal.A széleit összenyomkodjuk.Alacsony lángon sütjük,még forrón megszórjuk vanilliás porcukorral.
Folyt. köv.A következő bejegyzésnél